Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Συμμετοχικός σχεδιασμός στην προστασία του περιβάλλοντος

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη. Ήδη από την περίφημη Διάσκεψη Κορυφής του Ρίο του 1992 και την Aτζέντα 21, ο σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο με συμμετοχικές διαδικασίες αναδεικνύεται ως το κύριο μέσο για την επίτευξη της αειφορίας.

Από το 1992 ως σήμερα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην αναγνώριση της σημασίας της συμμετοχής των πολιτών στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Η συνθήκη του Άαρχους, η Οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό και άλλα διεθνή κείμενα αναγνωρίζουν, προστατεύουν και επιβάλλουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό της διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Από την άλλη πλευρά, η Κοινωνία Πολιτών, όπως λέγεται το σύνολο των ενεργών πολιτών που ελέγχουν την εξουσία και αρθρώνουν έναν δυναμικό και εποικοδομητικό λόγο για τη διαχείριση των κοινών (και ειδικότερα του περιβάλλοντος), ενδυναμώνεται. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η Κοινωνία Πολιτών είναι αδύναμη σε σχέση με άλλες χώρες, οι τοπικές περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αυξάνονται. Το ίδιο και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αγωνίζονται για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Με ποιους τρόπους μπορεί όμως μια τοπική κοινωνία ( δείτε την τελική έκθεση της Βοβούσας (487.32 KB) και τα Παραρτήματα της) να συμμετάσχει στον διάλογο και σε μια ολοκληρωμένη συμμετοχική διαδικασία για ένα ή περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα; Πως μπορεί να καταθέσει τις απόψεις και επιθυμίες της για το μέλλον του τόπου, την ποιότητα ζωής, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την ανάπτυξη; Τι γίνεται όταν υπάρχουν συγκρούσεις και αντικρουόμενα συμφέροντα; Πως αντιμετωπίζεται η αδιαφορία και η άρνηση συμμετοχής; Υπάρχουν πλήθος μέθοδοι και εργαλεία συμμετοχικών διαδικασιών ( 961.11 KB) που μπορεί να εφαρμοστούν από ένα ΟΤΑ ή άλλον φορέα σε τοπικό επίπεδο. Το WWF Eλλάς πιστεύει στην ενίσχυση της Κοινωνίας Πολιτών και μοιράζεται την εμπειρία του σε συμμετοχικές διαδικασίες με τοπικές κοινωνίες που επιθυμούν να βαδίσουν στο δρόμο της αειφορίας μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Use Worldlingo to translate this website