Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Η Ευρώπη μάχεται την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο

Η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη-μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα.

Η ανακοίνωση «Προς μια κοινή πολιτική για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο» είναι η απαρχή του αγώνα της Επιτροπής κατά του παγκόσμιου φαινομένου της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο .

Η νέα ευρωπαϊκή κοινή πολιτική, η οποία κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, και συμπληρώνει τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στοχεύει σε μια πρώτη φάση στα εξής:

βελτίωση και διευκόλυνση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των μονάδων καταπολέμησης της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, των λοιπών αρμοδίων αρχών και των εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης· κατάρτιση ενός συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής για τον συγκεκριμένο τομέα· ευαισθητοποίηση σχετικά με το κόστος και τους κινδύνους της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν συνήθως μαζί τους νέες μορφές εγκληματικότητας. Το Διαδίκτυο δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, κυρίως γιατί συνεπάγεται τη συνεχή και γρήγορη ροή πληροφοριών, προϊόντων και υπηρεσιών πέραν των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Καθώς τα ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον προσβάσιμα από όλους, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς και εμφανίζεται με διάφορες μορφές που ξεπερνούν τις συνήθεις περιπτώσεις απάτης ή πλαστογραφίας. Επίσης, τόσο οι νομοθέτες όσο και οι μηχανισμοί καταστολής δεν είναι σε γενικές γραμμές επαρκώς εξοπλισμένοι για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του παράνομου περιεχομένου και την έκρηξη της πειρατείας.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα και μόνο παράδειγμα αρκεί για να δείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος: σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Internet Watch Foundation , ο αριθμός των ιστοσελίδων με πορνογραφικό περιεχόμενο δεκαπενταπλασιάστηκε στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2005.

Στο πλαίσιο αυτό, η χάραξη μιας στρατηγικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα έχει γίνει σήμερα επιτακτική ανάγκh.

Αντιγραφή από Europa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Use Worldlingo to translate this website