Σάββατο 19 Μαΐου 2007

Θυμηθείτε!!!!

Κάποτε συζητούσαμε κατά πόσο θα έπρεπε να αυξήσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάποτε θέλαμε να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.
Κάποτε επιθυμούσαμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.

Αποτέλεσμα; Ρήξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομαδοποίηση των χωρών. Συνεχείς διαμάχες.

Νομίζαμε ότι δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε και στους δύο στόχους παράλληλα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας έδειξε ότι μπορούμε μετά τις φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες προέβη όπου οι επιχειρήσεις (όπως αναφέρει η αντιπολίτευση) γλιτώνουν γύρω στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε όμως σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις οι οποίες με την σειρά τους θα μειώσουν την ανεργία, θα αυξήσουν την παραγωγή μειώνοντας τον πληθωρισμό. Ή απλά είναι μέτρα προεκλογικών πελατειακών δεσμεύσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΓΣΕΕ τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Δευτερογενή Τομέα ανέρχονται στα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ (40.000.000.000) και απασχολούν γύρω στους εξακόσιους χιλιάδες εργαζομένους (600.000).

Εάν υποθέσουμε ότι δανειζόμαστε τα παραπάνω χρήματα και προβαίνουμε σε διπλασιασμό των παγίων μήπως μπορείτε να υπολογίσετε για μας πόσο θα είναι οι δόσεις μας για τα επόμενα είκοσιπέντε χρόνια και ποιά θα είναι η ωφελιμότητα για την Ελληνική Οικονομία;

Εμείς ως Δημοκρατικό Κέντρο θα επαναφέρουμε το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων της κυβέρνησης Σημίτη και θα Ιδρύσουμε Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού η οποία θα διαχειριστεί τα παραπάνω κονδύλια θέτοντας σαφείς όρους ως προς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και παράλληλα ενισχύοντας την βιωσιμότητά τους.

Με την παραπάνω πολιτική θα μειώσουμε την ανεργία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, θα αυξήσουμε την παραγωγή στα ανώτερα δυνατά επίπεδα και συγχρόνως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των αγροτών.

Όταν μιλάγαμε για Σύγχρονα ΧρηματοΟικονομικά Εργαλεία εμείς ξέραμε τι λέγαμε αλλά δυστυχώς κάποιοι αρκέστηκαν στην στείρα πελατειακή προσέγγιση.

Ευτυχώς όμως εμείς πάμε μπροστά!!!

Ευτυχώς τώρα θα συνειδητοποιήσουνε κάποιοι ότι εμείς είμαστε οι πραγματικοί και θα μπορέσουμε να διορθώσουμε, με όλο το σεβασμό που διαθέτουμε, τα όποια λάθη γίνανε στο πρόσφατο παρελθόν από τους δήθεν ''μεταφραστές'' και τους δήθεν ''μεσολαβητές'' μας.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Ειδοποίηση στους Φίλους μας!

Μόλις εχθές εγκαινιάσαμε το καινούριο μας Guestbook. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να εγγραφείτε άμεσα.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Δημόσιο Χρέος - Έλλειμα

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε πραγματικά για το ύψος του Δημοσίου Χρέους και τα Ελλείματα στην Χώρα μας επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
Προϋπολογισμός:
2005
2006
2007

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2006/books/py/2.pdf

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2007/books/proyp07/PDFProyp07/2.4.1.pdf

Οι παραπάνω ιστοσελίδες είναι του ''Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους''.
Περιγράφεται αναλυτικά στις εκθέσεις η ''Μεθοδολογία Αλογοσκούφη'' για την καταπολέμηση του ελλείματος, την μείωση του Δημόσιου Χρέους κ.λ.π.. Μπορείτε να εξετάσετε τους πίνακες για συντομία.

Μήπως η ''θεαματική'' πτώση του ύψους του ελλείματος οφείλετε στον υπερβολικό δανεισμό της Κυβέρνησης;

Μήπως ο Κ. Αλογοσκούφης θα έπρεπε να σκίσει τα πτυχία του;

Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Συνοπτική Ιστορία του Ελληνικού Συντάγματος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1821-1864)1.

ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Η έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας έφερε και τα πρώτα τοπικά πολιτεύματα (Οργανισμός της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, Νομική Διάταξη της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος και Οργανισμός της Πελοποννησιακής Γερουσίας). Τα κείμενα αυτά ψηφίστηκαν από τοπικές Συνελεύσεις και είχαν ως σκοπό την προσωρινή διοικητική και στρατιωτική οργάνωση του Έθνους μέχρι τη μελλοντική σύσταση της "Βουλής του Έθνους".
Το πρώτο Σύνταγμα της αγωνιζόμενης Ελλάδας προήλθε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου η οποία ψήφισε, την 1η Ιανουαρίου 1822, το "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος".
Η Συνέλευση απαρτιζόταν από εκπροσώπους της Πελοποννήσου, της Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ορισμένων νήσων. Το κείμενο του Συντάγματος του 1822 αποτελείται από 110 σύντομες παραγράφους, χωρισμένες σε "τίτλους" και "τμήματα" κατά το γαλλικό πρότυπο. Ονομάστηκε "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος", γιατί οι συντάκτες του φοβήθηκαν μήπως προκαλέσουν την αντίδραση της Ιεράς Συμμαχίας. Το Σύνταγμα αυτό περιελάμβανε κάποιες διατάξεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, ενώ στο επίπεδο των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος προέβλεπε την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Έτσι, η "Διοίκησις" αποτελείτο από το "Βουλευτικόν" και το "Εκτελεστικόν", αμφότερα συλλογικά όργανα με ενιαύσια θητεία, τα οποία "ισοσταθμίζονταν" στη νομοπαραγωγική διαδικασία. Ακόμη, υπήρχε και το "Δικαστικόν", όργανο ανεξάρτητο των άλλων δύο πλην όμως εκλεγόμενο από αυτά, ενώ τη Δικαιοσύνη απένειμαν τα "Κριτήρια", δηλαδή τα δικαστήρια.
Το Προσωρινό Πολίτευμα της Επιδαύρου αναθεωρήθηκε ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Απριλίου 1823, από τη Β΄ Εθνική Συνέλευση που συνήλθε στο 'Αστρος Κυνουρίας. Το νέο Σύνταγμα, ο "Νόμος της Επιδαύρου" όπως ονομάστηκε για να τονίσει τη συνέχεια προς εκείνο του 1822, ήταν νομοτεχνικά αρτιότερο και καθιέρωνε μιαν ελαφρά υπεροχή της νομοθετικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικής, αφού πλέον το δικαίωμα αρνησικυρίας της τελευταίας (το veto) από απόλυτο μετατράπηκε σε αναβλητικό, ενώ βελτίωνε και την προστασία των ατομικών ελευθεριών (ορίστηκε ότι προστατεύεται η ιδιοκτησία, η τιμή και η ασφάλεια όχι μόνο του Έλληνα αλλά κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στην επικράτεια, εισήχθη η ελευθερία του τύπου, καταργήθηκε η δουλεία). Ακόμη, κατάργησε και τα τοπικά πολιτεύματα. Το μεγάλο όμως μειονέκτημα της ενιαύσιας θητείας των οργάνων της "Διοικήσεως" παρέμεινε άθικτο, απόρροια της διαρκώς αυξανόμενης δυσπιστίας μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών. Η ίδια Συνέλευση του 'Αστρους ψήφισε και νέο εκλογικό νόμο, όπου το δικαίωμα του εκλέγειν ανήκε πλέον στους έχοντες την ιδιότητα του "ανδρός" και όχι του "γέροντος", ενώ η εκλογική ηλικία γινόταν 25 έτη, έναντι των 30 που ήταν προηγουμένως.
Ο πολυαρχικός χαρακτήρας και των δύο Συνταγμάτων ευνόησε αρχικά τις συγκρούσεις μεταξύ Βουλευτικού και Εκτελεστικού που σύντομα εξελίχθηκαν σε ρήξη και εμφύλιο πόλεμο. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για τη συστηματική πλέον παρέμβαση των ξένων "προστάτιδων" δυνάμεων στην ελληνική πολιτική ζωή.
Η Γ' Εθνική Συνέλευση συνήλθε αρχικά στην Πιάδα το 1825 και εν συνεχεία στην Τροιζήνα το 1827, και αφού εξέλεξε ομόφωνα τον Ιωάννη Καποδίστρια ως "Κυβερνήτη της Ελλάδας" για επταετή θητεία, ψήφισε και το "Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος". Η Συνέλευση ήθελε να δώσει στη χώρα ένα οριστικό πολίτευμα, εμπνευσμένο από δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες και για το λόγο αυτό διακήρυττε για πρώτη φορά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας: "Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού". Τη ρητή αυτή διακήρυξη επαναλάμβαναν όλα τα Ελληνικά Συντάγματα μετά το 1864.
Το Σύνταγμα αυτό αποτελείτο από 150 άρθρα. Καθιέρωνε μιαν αυστηρή διάκριση των εξουσιών αναθέτοντας στον Κυβερνήτη την εκτελεστική εξουσία και στο σώμα των αντιπροσώπων του λαού, ονομαζόμενο Βουλή, τη νομοθετική. Ο Κυβερνήτης είχε απλώς το δικαίωμα αναβλητικού veto στα νομοσχέδια, ενώ δεν είχε και το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής. Ο ίδιος ήταν "απαραβίαστος", ενώ οι "Γραμματείς της Επικράτειας", δηλαδή οι Υπουργοί, αναλάμβαναν την ευθύνη για τις δημόσιες πράξεις του (και έτσι ενυπήρχαν στο Σύνταγμα του 1827 τα πρώτα ψήγματα της κοινοβουλευτικής αρχής).
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σύνταγμα της Τροιζήνας εμπεριέχει την αρτιότερη και πληρέστερη διατύπωση των διατάξεων για την προστασία των ατομικών ελευθεριών μεταξύ των Συνταγμάτων της εποχής.
Το Σύνταγμα της Τροιζήνας προσπάθησε να συνδυάσει την ανάγκη ισχυρής κεντρικής εξουσίας με την ύπαρξη δημοκρατικών δομών, η ισχύς του όμως ανεστάλη λίγο μετά την άφιξη στην Ελλάδα του Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ιανουάριο του 1828.

2. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ

Εν μέσω πολιτικής αταξίας ο Όθων έφτασε στο Ναύπλιο το 1833 υποστηριζόμενος από τις "προστάτιδες" δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Είχε ανακηρυχθεί "ελέω Θεού βασιλεύς της Ελλάδος", και το Ελληνικό κράτος μοναρχικό και ανεξάρτητο "Βασίλειον της Ελλάδος". Στο διάγγελμα του Οθωνα για την ανάληψη των καθηκόντων του δεν υπήρχε καμία νύξη περί Συντάγματος. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του νέου Βασιλέως, και μέχρι την ενηλικίωσή του, οι εξουσίες του ασκήθηκαν από την Αντιβασιλεία.
Κατά την περίοδο της δεκαετούς απολυταρχικής διακυβέρνησης του Όθωνα έγιναν τα πρώτα βήματα για τη διοικητική οργάνωση της χώρας, οργανώθηκε η δικαιοσύνη, θεσπίστηκαν ορισμένα βασικά νομοθετήματα όπως ο Εμπορικός Νόμος, ο Ποινικός Νόμος, οι Νόμοι για την Πολιτική και την Ποινική Δικονομία, ιδρύθηκε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέλος, το 1834, μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα του βασιλείου από το Ναύπλιο στην Αθήνα.
Τα βασικά όμως χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής ήταν η έλλειψη Συντάγματος, η αυθαίρετη διακυβέρνηση, η κακή οικονομική κατάσταση και η αυταρχική νομοθεσία.

3. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 στασίασε η στρατιωτική φρουρά των Αθηνών και με τη συμμετοχή πολιτών, ζήτησε από τον Όθωνα την παραχώρηση Συντάγματος.
Το Σύνταγμα που προέκυψε τον Μάρτιο του 1844, από τις εργασίες "της Γ' Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως", υπήρξε ένα Σύνταγμα - συνάλλαγμα, δηλαδή ένα συμβόλαιο μεταξύ του μονάρχη και του 'Έθνους. Το Σύνταγμα αυτό εγκαθίδρυσε τη Συνταγματική Μοναρχία και συντάχθηκε ως επί το πλείστον με βάση το Γαλλικό Σύνταγμα του 1830 και το Βελγικό του 1831.
Οι κυριότερες διατάξεις του είναι οι εξής: καθιερώνει τη μοναρχική αρχή, αφού ο μονάρχης είναι το κυρίαρχο όργανο του Κράτους. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τον βασιλέα, ο οποίος έχει και το δικαίωμα της κυρώσεως των νόμων, από τη Βουλή και από τη Γερουσία. Τα μέλη της Βουλής δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 80 και εκλέγονται για τριετή θητεία με καθολική ψηφοφορία. Οι γερουσιαστές διορίζονται ισόβια από το βασιλιά και ο αριθμός τους ορίστηκε στους 27, αριθμός ο οποίος όμως μπορούσε να αυξηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και κατά τη βούληση του μονάρχη μέχρι του ½ του όλου αριθμού των βουλευτών.
Καθιερώνεται η ευθύνη των υπουργών για τις πράξεις του βασιλιά, ο οποίος διορίζει και παύει αυτούς. Η δικαιοσύνη πηγάζει από τον βασιλιά και απονέμεται εν ονόματί του από τους δικαστές που ο ίδιος διορίζει.
Τέλος, η Συνέλευση αυτή ψήφισε και τον εκλογικό νόμο της 18ης Μαρτίου 1844, ο οποίος είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός εκλογικός νόμος που καθιερώνει, ουσιαστικά, την καθολική ψηφοφορία (μόνον των αρρένων, βεβαίως).
Ο Όθων, παρ' ότι δέχτηκε την ίδρυση συνταγματικού πολιτεύματος, δεν είχε τη διάθεση της πιστής εφαρμογής του και, παραβιάζοντας το πνεύμα - αλλά και το γράμμα - του Συντάγματος, προσπάθησε να συγκεντρώσει όση περισσότερη δύναμη γίνεται. Το αυξανόμενο ρεύμα δυσαρέσκειας είχε ως αποτέλεσμα πολίτες και στρατός να εξεγερθούν τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου 1862 και να αποφασίσουν την έξωση του Όθωνα.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1864-1922)

1. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1864Η Β' Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (1863-1864) και ασχολήθηκε τόσο με την εκλογή νέου ηγεμόνα όσο και με τη σύνταξη νέου Συντάγματος, πραγματοποιώντας τη μετάβαση από τη συνταγματική μοναρχία στο πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας.
Μετά την άρνηση του πρίγκιπα Αλφρέδου της Αγγλίας (η επιλογή του οποίου έγινε με το πρώτο δημοψήφισμα της χώρας τον Νοέμβριο του 1862 και με συντριπτική πλειοψηφία) να δεχθεί το στέμμα του ελληνικού βασιλείου, η κυβέρνηση προσέφερε το στέμμα στον πρίγκιπα της Δανίας Γεώργιο Χριστιανό Γουλιέλμο του οίκου Χόλσταϊν - Σόντερμπουργκ - Γκλύξμπουργκ, ο οποίος ορκίστηκε συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδας με το όνομα "Γεώργιος Α' Βασιλεύς των Ελλήνων".
Το Σύνταγμα του 1864 συντάχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του Συντάγματος του Βελγίου του 1831, και της Δανίας του 1849, και καθιέρωνε σαφώς την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αφού μόνον αρμόδιο όργανο για την αναθεωρητική λειτουργία ήταν πλέον η Βουλή. Ακόμη, το άρθρο 31 επαναλάμβανε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Έθνος και ενεργούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ το άρθρο 44 καθιέρωνε το τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ του λαού, προβλέποντας ότι ο Βασιλιάς έχει μόνον τις εξουσίες που του απονέμουν ρητώς το Σύνταγμα και οι σχετικοί με αυτό νόμοι.
Η Συνέλευση πρόκρινε το σύστημα της μιας Βουλής (μονήρους Βουλής) τετραετούς θητείας, και έτσι η Γερουσία καταργήθηκε αφού πολλοί την κατέκριναν ως όργανο της μοναρχίας. Για την εκλογή των βουλευτών καθιερώθηκε η αρχή της άμεσης, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας, η οποία διεξάγεται και ενεργείται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 71, καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο του βουλευτού με τα καθήκοντα του έμμισθου δημοσίου υπαλλήλου και του δημάρχου αλλά όχι και με εκείνα του εν ενεργεία αξιωματικού.
Το Σύνταγμα επαναλάμβανε αρκετές διατάξεις του Συντάγματος του 1844, όπως ότι ο βασιλιάς διορίζει και παύει τους υπουργούς αυτού και ότι οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι για το πρόσωπο του μονάρχη, προέβλεπε όμως επιπλέον τη δυνατότητα σύστασης από τη Βουλή "εξεταστικών των πραγμάτων επιτροπών". Επίσης ο βασιλιάς διατηρούσε το δικαίωμα να συγκαλεί τακτικά και έκτατα τη Βουλή όπως και να τη διαλύει κατά την κρίση του, αλλά το περί διαλύσεως Διάταγμα έπρεπε να είναι προσυπογραμμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

2. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το Σύνταγμα επαναλάμβανε αυτολεξεί τη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος τους 1844, κατά την οποία "Ο Βασιλεύς διορίζει και παύει τους Υπουργούς αυτού". Η διατύπωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί ήσαν οιονεί υφιστάμενοι του μονάρχη, συνεπώς υπεύθυνοι και έναντι αυτού, και όχι μόνον έναντι της Βουλής. Εξ άλλου, πουθενά δεν όριζε το Σύνταγμα ότι ο βασιλεύς υπεχρεούτο να διορίζει την Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη του τη θέληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτήν ωστόσο την ερμηνεία υποστήριζαν οι εκσυγχρονιστικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου επικαλούμενες την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και το πνεύμα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Κατόρθωσαν τελικά να την επιβάλουν με τη μορφή της αρχής της "δεδηλωμένης" εμπιστοσύνης της Βουλής, που διατυπώθηκε το 1875 από τον Χαρίλαο Τρικούπη και την οποία δεσμεύθηκε με τον Λόγο του θρόνου, του ιδίου έτους, να τηρεί ο Γεώργιος ο Α': "Απαιτών ως απαραίτητον προσόν των καλουμένων παρ' εμού εις την κυβέρνησιν του τόπου την δεδηλωμένην προς αυτούς εμπιστοσύνην της πλειονοψηφίας των αντιπροσώπων του 'Έθνους, αποδέχομαι ίνα η Βουλή καθιστά εφικτήν την ύπαρξιν του προσόντος τούτου, ου άνευ αποβαίνει αδύνατος η εναρμόνιος λειτουργία του πολιτεύματος".
Η καθιέρωση της αρχής της "δεδηλωμένης", στο τέλος της πρώτης δεκαετίας της βασιλευομένης δημοκρατίας, συνέτεινε στην εξάλειψη μιας συνταγματικής πρακτικής η οποία, σε πολλά σημεία, είχε επαναλάβει τις αρνητικές εμπειρίες της οθωνικής περιόδου. Πράγματι, κατά το διάστημα 1864-1875 δεν έλειψαν ούτε οι εκλογές με αμφισβητούμενο κύρος ούτε, προ πάντων, η ενεργός ανάμιξη του Θρόνου στα πολιτικά πράγματα μέσω του διορισμού κυβερνήσεων κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ή του εξαναγκασμού σε παραίτηση κυβερνήσεων πλειοψηφίας, όταν η πολιτική τους δεν συνέπιπτε με εκείνη του στέμματος.ελευ ήταν σύμφωνη με την πολιτική του Στέμματος.

3. ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1911

Το Σύνταγμα του 1864 παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι το 1911. Το τέλος του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ου, όμως, σηματοδοτούν σημαντικές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις. Η άνοδος της αστικής τάξης, η αλλαγή του ρόλου του στρατού, η σταδιακή εξαφάνιση ή αποδυνάμωση των παλαιών πολιτικών κομμάτων και πρακτικών και οι νέες οικονομικές συνθήκες δημιουργούν έντονες πιέσεις σε ένα πολιτικό οικοδόμημα που έχει διαμορφωθεί για να ανταποκρίνεται σε άλλα δεδομένα. Απόρροια των αλλαγών αυτών σε πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο υπήρξε το "στρατιωτικό κίνημα" στο Γουδί (1909).
Συνέπεια του κινήματος αυτού ήταν η άνοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην εξουσία, επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελευθέρων, και η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864 από την Β΄ Αναθεωρητική Βουλή. Οι άξονες της αναθεώρησης του 1911 (η οποία όμως, κατά νομική ακριβολογία, δεν ήταν αναθεώρηση αλλά άσκηση συντακτικής εξουσίας) ήσαν η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών ("το δημόσιο δίκαιο των Ελλήνων" κατά την ορολογία της εποχής), η ενίσχυση του κράτους δικαίου και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των θεσμών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με το Σύνταγμα του 1864 στο επίπεδο της προστασίας των ατομικών ελευθεριών ήσαν η λυσιτελέστερη προστασία της προσωπικής ασφάλειας, της φορολογικής ισότητας, του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του απαραβίαστου της κατοικίας. Επιπλέον, διευκολύνθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών προς αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών, με ταυτόχρονη δικαστική προστασία της ιδιοκτησίας.
'Αλλες σημαντικές αλλαγές ήσαν η ίδρυση του Εκλογοδικείου για την επίλυση των εκλογικών διαφορών από τις βουλευτικές εκλογές, η επέκταση των ασυμβιβάστων, η επανίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου πια (το οποίο, όμως, συγκροτήθηκε και λειτούργησε υπό το κράτος του Συντάγματος του 1927), η βελτίωση της προστασίας της δικαστικής ανεξαρτησίας και η καθιέρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η υποχρεωτική και δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά και η καθαρεύουσα ως "επίσημη γλώσσα του Κράτους".

4. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η μεγάλη διάσταση απόψεων η οποία προέκυψε το 1915 μεταξύ του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου ως προς τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής οδήγησε τη χώρα σε βαθιά κρίση και πήρε προεκτάσεις εθνικού διχασμού, με αποτέλεσμα η πολιτική ζωή να αποσταθεροποιηθεί. Οι διαφωνίες, σε συνταγματικό επίπεδο, αφορούσαν την έκταση των αρμοδιοτήτων του βασιλέα σε σχέση με τον διορισμό της Κυβέρνησης, την παύση των υπουργών και την διάλυση της Βουλής. Η περίοδος 1915-1920 υπήρξε εξαιρετικά ταραγμένη στο εσωτερικό της χώρας (με παράλληλη ύπαρξη δύο κυβερνήσεων, κατοχή μέρους του ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις, πολιτικές λύσεις πέρα από κάθε συνταγματική νομιμότητα) αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα σημαντική, αφού αυξήθηκε κατά πολύ ο εθνικός χώρος.
Τον Νοέμβριο του 1920 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησαν οι φιλοβασιλικές δυνάμεις. Επανήλθε στον θρόνο, με δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ συνεκλήθη και η Γ΄ εν Αθήναις Εθνική Συνέλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που δεν τελεσφόρησε όμως (ενώ είχαν κατατεθεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές προτάσεις) λόγω της μικρασιατικής καταστροφής.
Μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στην Μ. Ασία εξερράγη στις 11 Σεπτεμβρίου 1922 στρατιωτική επανάσταση υπό τον Ν. Πλαστήρα, η οποία διέλυσε την Συντακτική Συνέλευση και ανάγκασε τον βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί εκ νέου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1924-1935)

1. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1927

Στις 2 Ιανουαρίου 1924 συνήλθε η Δ' Εθνική Συνέλευση, και αποφάσισε την έκπτωση της δυναστείας αλλά και την κατάργηση του πολιτεύματος της βασιλευομένης δημοκρατίας (απόφαση που επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924).
Ενώ η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση συνέχιζε τις εργασίες της για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, εξερράγη, στις 30 Ιουνίου 1925, το πραξικόπημα του Στρατηγού Θ. Πάγκαλου. Μετά την πτώση της δικτατορίας Πάγκαλου εκλέχτηκε η "Βουλή της Α΄ Περιόδου", το 1926, η οποία τελικά ψήφισε το Σύνταγμα του 1927.
Το Σύνταγμα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις ρυθμίσεις του για τα κοινωνικά δικαιώματα όσο και για τους νέους πολιτικούς θεσμούς που εισάγει στο οργανωτικό του μέρος. Στο κεφάλαιο του "δημοσίου δικαίου των Ελλήνων" το Σύνταγμα του 1927 βελτιώνει την προστασία ορισμένων ατομικών δικαιωμάτων (πχ. ελευθερία του τύπου) και καθιερώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποια κοινωνικά δικαιώματα (προστασία της εργασίας, της οικογένειας κλπ.). Κύριο όμως χαρακτηριστικό του είναι η πρόβλεψη του θεσμού του αιρετού ανώτατου άρχοντα, ο οποίος εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία για πενταετή θητεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολιτικά ανεύθυνος, δεν μετέχει της νομοθετικής εξουσίας και μπορεί να διαλύσει τη Βουλή μόνον μετά από σύμφωνη γνώμη της Γερουσίας.
Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή και τη Γερουσία. Η Βουλή απαρτίζεται από 200-250 μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία. Η Γερουσία απαρτίζεται από 120 μέλη, η θητεία των οποίων έχει διάρκεια εννέα ετών, αλλά η σύνθεσή της ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια κατά το 1/3. Τουλάχιστον τα 9/12 από τα μέλη της Γερουσίας εκλέγονται από τον λαό, το 1/12 εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία σε κοινή συνεδρίαση στην αρχή κάθε Βουλευτικής περιόδου, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 εκλέγονται με βάση τον θεσμό της επαγγελματικής αντιπροσωπείας.
Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο σωμάτων κατά την ψήφιση ενός νόμου, το Σύνταγμα καθιέρωνε την υπεροχή της γνώμης της Βουλής.
Σημαντικό νέο στοιχείο υπήρξε, επίσης, η ρητή καθιέρωση του κοινοβουλευτικού συστήματος. Για πρώτη φορά ελληνικό Σύνταγμα περιλάμβανε διάταξη που όριζε ότι η Κυβέρνηση οφείλει "να απολαύη της εμπιστοσύνης της Βουλής".

2. Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Η Β΄ Ελληνική Δημοκρατία διήρκεσε μέχρι το 1935. Το 1935, ως αντίδραση σε ένα αποτυχημένο "βενιζελικό" πραξικόπημα, καταργήθηκε το Σύνταγμα του 1927, επανήλθε σε ισχύ εκείνο του 1911 και, εν μέσω έντονης πολιτικής αστάθειας, επανήλθε στον θρόνο μετά από δημοψήφισμα και ο βασιλιάς Γεώργιος. Τον Αύγουστο του 1936 ο κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς κήρυξε δικτατορία, καθεστώς που διατηρήθηκε μέχρι την κατάληψη του ελληνικού εδάφους από τις γερμανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941.

3. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, το φθινόπωρο του 1944, εφαρμόστηκε και πάλι το Σύνταγμα του 1911, αλλοιωμένο όμως από τα ανελεύθερα μέτρα που εισήγαγαν οι συντακτικές πράξεις και τα ψηφίσματα της ταραγμένης περιόδου της Απελευθέρωσης και του εμφυλίου πολέμου. Το νέο Σύνταγμα, μετά από κυοφορία πέντε περίπου ετών, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1952.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (1952-1967)

1. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1952

Το Σύνταγμα του 1952 λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την εκπόνηση του, υπήρξε συντηρητικό και έμεινε σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένο στα συνταγματικά κείμενα του 1864/1911 και του 1927.
Η βασική καινοτομία του υπήρξε η ρητή κατοχύρωση του Κοινοβουλευτισμού σε καθεστώς βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
Οι αρμοδιότητες του βασιλιά παρέμειναν οι ίδιες όπως προέβλεπε το προηγούμενο Σύνταγμα του 1911.
Ελάχιστες υπήρξαν οι καινοτομίες στα άρθρα περί Βουλής. Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας προσδιοριζόταν αναλόγως του πληθυσμού της, ποτέ όμως ο αριθμός όλων των βουλευτών δεν μπορούσε να είναι κατώτερος των 150 και ανώτερος των 300.
Με δύο ερμηνευτικές δηλώσεις, υπό τα άρθρα 66 και 70, προβλεπόταν ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ήταν δυνατόν να καταστεί δια νόμου υποχρεωτική και ότι επιτρεπόταν η δια νόμου καθιέρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες στις βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ.2 του Συντάγματος, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, κατά το χρόνο της απουσίας της Βουλής ή της διακοπής των εργασιών της ο βασιλιάς είχε την δυνατότητα να προβαίνει σε έκδοση νομοθετικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση εξαιρετικά επειγόντων θεμάτων μετά από σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής από βουλευτές, η οποία οριζόταν στην αρχή κάθε συνόδου και ήταν σε ισχύ μέχρι την έναρξη της επόμενης.

2. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Την 21 Φεβρουαρίου 1963 κατατέθηκε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, η λεγόμενη "βαθειά τομή". Η αναθεώρηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω της παραίτησης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ λίγους μήνες αργότερα διαλύθηκε και η Βουλή.
Η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου 1965 υπήρξε μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της μεταπολεμικής περιόδου. Τέθηκαν και πάλι ζητήματα λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, που έφεραν σε αντιπαράθεση τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αρχηγού του πλειοψηφούντος στη Βουλή κόμματος της Ένωσης Κέντρου, με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τις κυβερνήσεις που ο τελευταίος προσπαθούσε να επιβάλει.
Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, που είχε διάρκεια επτά ετών, ψήφισε δύο συνταγματικά κείμενα, το 1968 και το 1973, το τελευταίο μάλιστα προέβλεπε την αβασίλευτη μορφή του πολιτεύματος. Τα συνταγματικά αυτά κείμενα είχαν ορισμένα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, ήσαν εξαιρετικά συντηρητικής νοοτροπίας και, σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους.

Η ΤΡΙΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1974 - )

1. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1975

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα τον Ιούλιο του 1974, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την ηγεσία του Κων. Καραμανλή έθεσε ως πρώτο στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας και την εξάλειψη των τραυματικών εμπειριών του εμφυλίου, και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, εκτός από τις διατάξεις του που αφορούν τον βασιλέα. Οι πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1974, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθη δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος. Το εκλογικό σώμα, με ποσοστό 69,18% εξέφρασε την εναντίον της βασιλευομένης δημοκρατίας βούλησή του, γεγονός που έκλεισε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα.
Το Σύνταγμα του 1975 εκπονήθηκε με βάση τα Συντάγματα του 1952 και του 1927, καθώς και την πρόταση αναθεώρησης του 1963. Πολλές διατάξεις του είχαν επίσης ως βάση το Σύνταγμα της Δυτ. Γερμανίας του 1949 και της Γαλλίας του 1958. Παρά τις έντονες αντιθέσεις που προκάλεσε το αρχικό σχέδιο συντάγματος (το οποίο είχε συντάξει η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) το τελικό κείμενο συγκέντρωσε σταδιακά την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και συναίνεση εκ μέρους των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Το Σύνταγμα του 1975 περιέχει έναν ευρύ κατάλογο ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών. Εισάγει το πολίτευμα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου όμως ο αρχηγός του κράτους διατηρεί την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή. Το κράτος δικαίου προστατεύεται αποτελεσματικά, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και - εμμέσως - στην τότε ΕΟΚ.

2. ΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 1986 ΚΑΙ ΤΟΥ 2001

Παρά το γεγονός ότι οι "αυξημένες" αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ασκήθηκαν ποτέ μέχρι το 1986, υπήρχαν εν τούτοις ως υφιστάμενες δυνατότητες και επηρέασαν την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων την περίοδο 1980-1985, δηλαδή κατά την πρώτη συνύπαρξη του Κ. Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και ο στόχος της αναθεωρητικής διαδικασίας του 1985-1986.
Στις 6 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και μερικές άλλες διατάξεις, έντεκα άρθρα αναθεωρήθηκαν και ψηφίστηκε η μεταφορά του κειμένου του Συντάγματος στη δημοτική γλώσσα.
Με την αναθεώρηση αυτή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό. Παρά την πολιτική και συνταγματική ένταση της περιόδου εκείνης, το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 1975/1986, που εισήγαγε ένα αμιγώς κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, έγινε απολύτως αποδεκτό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Την άνοιξη του 2001 ψηφίστηκε μία νέα, πολύ πιο εκτεταμένη αυτή τη φορά, αναθεώρηση του Συντάγματος, και μάλιστα μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι εβδομήντα εννιά συνολικά άρθρα του Συντάγματος τροποποιήθηκαν, η αναθεώρηση έγινε στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεκτή από τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, έτσι ο όρος "συναινετική αναθεώρηση" αποδίδει την πολιτική πραγματικότητα.
Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισάγει νέα ατομικά δικαιώματα (όπως πχ. την προστασία της γενετικής ταυτότητας ή την προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων), εισάγει νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή (χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, προεκλογικές δαπάνες, σχέσεις των ιδιοκτητών μέσων μαζικής επικοινωνίας με το Κράτος κ.ά.), αναδιοργανώνει τη λειτουργία της Βουλής και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας. Πάντως, η αναθεώρηση αυτή δεν ασχολήθηκε με κανένα μείζον θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος, και αυτό τη διαφοροποιεί χαρακτηριστικά από εκείνη του 1986.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που διαθέτει και πολιτική και ιστορική νομιμοποίηση, είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις διεθνείς εξελίξεις και, παρά τις τυχόν επιφυλάξεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν σε επί μέρους ζητήματα, παρέχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Σύνταγμα της Ελλάδος - Ευρωπαϊκό Κεκτημένo

Πολύς λόγος έγινε κατά το προηγούμενο έτος για θέματα όπως το ''βασικό μέτοχο’’, και τα επαγγελματικά δικαιώματα κάποιων εργαζομένων. Το παρακάτω απόσπασμα αναφέρει ρητά ποιές είναι οι περιπτώσεις όπου το Σύνταγμά μας υπερισχύει του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ελπίζω πως τα ενημερωτικά αποσπάσματα που σας παραθέτουμε να αποτελέσουν απαρχή μιας γενικευμένης αφύπνισης της Λαϊκής Κυριαρχίας!

Φιλικά,

Πάππας Δημήτριος
Απόσπασμα από το Ελληνικό Σύνταγμα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας μας.

MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA A΄ - Σύνταξη της Πολιτείας

'Αρθρο 28 - (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

** Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να προασπίζει το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ας μην ξεχνάμε:

Όταν ψηφίζουμε τους βουλευτές της χώρας μας, τους ψηφίζουμε με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο συνεπάγεται ότι κάθε υπογραφή, που η εκάστοτε κυβέρνηση βάζει, η οποία αντίκειται στις αρχές που διέπουν το Ελληνικό Σύνταγμα αυτομάτως θεωρείται μεμπτό και οδηγεί στην έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα.

Το παρακάτω απόσπασμα του Συντάγματος αναφέρεται στον όρκο που δίνουν οι Βουλευτές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.


MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA Γ΄ - Bουλή

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

'Αρθρο 59 - (Όρκος)

1. Oι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Bουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

2. Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
3. Bουλευτές που ανακηρύσσονται όταν η Bουλή απουσιάζει δίνουν τον όρκο στο Tμήμα της που λειτουργεί.

Σύμφωνα με το παρακάτω απόσπασμα δεν απαιτείται άδεια για να διωχθεί βουλευτής για αυτόφορα κακουργήματα.


MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA Γ΄ - Bουλή

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

'Αρθρο 62 - (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)

1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.

H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.
H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής.
Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.


MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

TMHMA Δ΄ - Aκροτελεύτια διάταξη

'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Αθήνα,
18 Aπριλίου 2001

O ΠΡOΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΒOΥΛΗΣ
ΑΠOΣΤOΛOΣ XΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Κυριακή 13 Μαΐου 2007

Μεσογειακή Ένωση - Όραμα ή Ουτοπία

Καταρχήν θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Κ. Σαρκοζί για την πρόσφατη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και να του ευχηθούμε οι όποιες προσπάθειές του να έχουν αποτέλεσμα την κοινωνική ευημέρια των πολιτών της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Κοινότητας.

Συμμεριζόμαστε το οραμά του για μια Μεσογειακή Ένωση στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα προάγει και θα διασφαλίζει τις αρχές και τις αξίες που αρμόζουν σε μια Σύγχρονη Προοδευτική Κοινωνία όπως το Κράτος Δικαίου, την Ελευθερία Διακίνησης Προσώπων, Αγαθών και Υπηρεσιών κ.λ.π.. Εδώ όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο είναι εφικτό.

Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 077, 50ό έτος, 16 Μαρτίου 2007 όπου δημοσιεύεται ο προϋπολογισμός της ''Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2007/143/ EC, Euratom
Οριστική έγκριση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2007'' η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία προσφέρουν γύρω στο 41,5% του ετήσιου προϋπολογισμού και αναλυτικότερα:

Γαλλία 18.338.461.530

Ισπανία 10.828.853.860

Ελλάδα 2.104.756.564

Ιταλία 14.603.278.351

Πορτογαλλία 1.552.361.077

Κύπρος 178.627.328

Σύνολο: 47.606.338.610 Δισεκατομύρια Ευρώ.

Είναι δυνατόν με τα παραπάνω δεδομένα να δημιουργηθεί μια ένωση όπου το βάρος της χρηματοδότησής της θα το επιφορτιστούν οι προαναφερθέντες χώρες;

Εκτός όμως από την χρηματοδότηση της θα πρέπει να αναφερθούμε και στις προοπτικές όσων αφορά τον εκδημοκρατισμό των χωρών αυτών και τις προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει να θέσουμε.

Από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις προηγούμενες διευρύνσεις αλλά και από την διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (επικολήσαμε απόσπασμα της 2006/35/EK: Απόφαση του Συμβουλίου, της 23 Ιανουαρίου 2006, για τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση για την προσχώρηση με την Τουρκία) μπορούμε εύλογα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια ένωση η οποία θα έχει σχεδόν 4 (τέσσερεις) φορείς τα δημογραφικά στοιχεία της Τουρκίας. Το σύνολο του πληθυσμού των χωρών της Μεσογείου εκτός των Ευρωπαϊκών ανέρχεται στα 260.000.000 πολιτών. Εκτός του δημογραφικού προβλήματος, οι αρχές, προτεραιότητες και προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να θέσουμε είναι εφάμιλλες αυτών τις Τουρκίας όπως αναφέρονται στο απόσπασμα που επισυνάπτουμε.

Εάν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα πιστεύω πως θα καταλήξετε στα ίδια συμπεράσματα.

Φιλικά,

Πάππας Δημήτριος


3.1. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΗΤΕΣ
Ενισχυμένος πολιτικός διάλογος και πολιτικά κριτήρια
Δημοκρατία και κράτος δικαίου
Δημόσια διοίκηση
- Να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής για το προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λογοδοσία και διαφάνεια.
- Να εξασφαλιστεί αποτελεσματική, διαφανής και συμμετοχική τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικότερα με την εφαρμογή της πρόσφατα εγκριθείσας νομοθεσίας.
- Να καθιερωθεί ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Διαμεσολαβητή.
Σχέσεις στρατού-πολιτικής εξουσίας
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με την πρακτική των κρατών μελών της ΕΕ, όσον αφορά τον έλεγχο που ασκούν οι πολιτικές αρχές επί της στρατιωτικής εξουσίας. Να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αρχές ασκούν πλήρως τα εποπτικά τους καθήκοντα, ειδικότερα όσον αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ασφαλείας και την εφαρμογή της. Να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός λογοδοσίας και διαφάνειας κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων ασφάλειας.
- Να καθιερωθεί πλήρης κοινοβουλευτική εποπτεία επί της στρατιωτικής και αμυντικής πολιτικής και όλων των συναφών δαπανών, περιλαμβανομένου και του εξωτερικού λογιστικού ελέγχου.
- Να καταργηθεί κάθε εναπομένουσα αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων στην εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων.
Δικαστικό σύστημα
- Να εξασφαλιστεί η συνεπής ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων, περιλαμβανομένου και του νέου ποινικού κώδικα, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, από όλες τις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχετική νομολογία.
- Να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ειδικότερα του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, τόσο κατά τον διορισμό νέων δικαστών όσο και εισαγγελέων.
- Να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους ο κατήγορος και η υπεράσπιση στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων, περιλαμβανομένης και της διαμόρφωσης των αιθουσών των δικαστηρίων.
- Να συνεχιστεί η επιμόρφωση των δικαστών και των εισαγγελέων όσον αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού κλάδου μέσω, κυρίως, της ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας και της έγκρισης νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας.
- Να προχωρήσει η σύσταση περιφερειακών ενδιάμεσων εφετείων.
Πολιτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς
- Να δεσμευθεί σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση όλων των σχετικών θεσμικών οργάνων και του μεταξύ τους συντονισμού.
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του κανονισμού για τις αρχές δεοντολογίας των δημόσιων υπαλλήλων και να επεκταθούν οι διατάξεις του στους αιρετούς αξιωματούχους, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς.
- Να περιοριστεί το πεδίο της κοινοβουλευτικής ασυλίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.
Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία των μειονοτήτων
Τήρηση του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Να προωθηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ενεργό στήριξη ενός ανεξάρτητου, άρτια στελεχωμένου εθνικού ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις συναφείς αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Να παρακολουθούνται οι υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της συλλογής αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
- Να επεκταθεί η κατάρτιση των οργάνων επιβολής του νόμου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε τεχνικές διερεύνησης υποθέσεων, με σκοπό κυρίως την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης.
- Να κυρωθούν τα προαιρετικά πρωτόκολλα της διεθνούς σύμβασης για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Να τηρείται η ευρωπαϊκή σύμβαση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, περιλαμβανομένης και της πλήρους εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Να εφαρμόζονται οι διατάξεις σχετικά με το δικαίωμα επανεκδίκασης υποθέσεων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Να διασφαλιστεί νομικά και πρακτικά ότι κάθε πρόσωπο απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τα πολιτικά φρονήματα, τη φυλή, το φύλο, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
- Να κυρωθεί το πρωτόκολλο αριθ. 12 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με τη γενική απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης από τις δημόσιες αρχές.
Ατομικά και πολιτικά δικαιώματα
Πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων.
- Να ενταθεί η καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Να διασφαλισθεί ότι οι εισαγγελείς διεξάγουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανακρίσεις που οδηγούν στον εντοπισμό των ενόχων και στην καταδίκη τους από τα δικαστήρια.
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης σε όλη την επικράτεια, ειδικότερα με την αυξημένη προσφυγή στην ιατρική πραγματογνωμοσύνη.
- Να κυρωθεί το προαιρετικό πρωτόκολλο της σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση συστήματος ανεξάρτητης παρακολούθησης των εγκαταστάσεων κράτησης.
Πρόσβαση στη δικαιοσύνη
- Να αυξηθούν οι δυνατότητες αποτελεσματικής υπεράσπισης, όπως η πρόσβαση σε νομική βοήθεια και σε αξιόπιστες υπηρεσίες διερμηνείας.
- Να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες γνωρίζουν και είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συνομιλούν κατ’ ιδίαν με τον δικηγόρο τους και να ειδοποιούνται οι συγγενείς τους, μόλις κρατούνται.
Ελευθερία του εκφράζεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς
- Να διασφαλιστεί η ελευθερία του εκφράζεσθαι, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας του τύπου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Να συνεχιστεί η αποκατάσταση των ατόμων που διώχθηκαν ή καταδικάσθηκαν διότι εξέφρασαν τη γνώμη τους με μη βίαιο τρόπο.
- Να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχετική νομολογία. Να εφαρμοστούν μέτρα για την πρόληψη της υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.
- Να ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή πρακτική οι διατάξεις που ισχύουν για τα πολιτικά κόμματα.
- Να ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή πρακτική η χρηματοδότηση και ο οικονομικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων.
- Να διευκολυνθεί και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της εγχώριας κοινωνίας των πολιτών και η συμβολή της στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.
- Να διευκολυνθεί και να ενθαρρυνθεί η ανοικτή επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ όλων των τομέων της τουρκικής κοινωνίας πολιτών και των ευρωπαίων εταίρων.
Θρησκευτική ελευθερία
- Να εγκριθεί συνολική νομοθεσία που θα διευθετεί όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες και κοινότητες σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να ανασταλούν όλες οι δημεύσεις ή κατασχέσεις, από τις αρμόδιες αρχές, περιουσιών που ανήκουν ή ανήκαν σε ιδρύματα μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων εν αναμονή της έγκρισης της προαναφερθείσας νομοθεσίας.
- Να εγκριθούν και να εφαρμοστούν διατάξεις σχετικά με την άσκηση της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας για κάθε πρόσωπο μεμονωμένα και τις θρησκευτικές κοινότητες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
- Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, σύμφωνα με την πρακτική των κρατών μελών. Στις προϋποθέσεις αυτές συγκαταλέγονται η νομική και δικαστική προστασία (μεταξύ άλλων με πρόσβαση στη νομική προσωπικότητα) των κοινοτήτων, των μελών τους και των περιουσιακών στοιχείων τους, η εκπαίδευση, ο διορισμός και η κατάρτιση του κλήρου και η άσκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 1 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα
Δικαιώματα των γυναικών
- Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικότερα ο αστικός κώδικας, ο νέος ποινικός κώδικας και ο νόμος περί προστασίας της οικογένειας.
- Να θεσπιστούν μέτρα κατά κάθε μορφής βίας που ασκείται εναντίον γυναικών, περιλαμβανομένων και των εγκλημάτων τιμής. Να εξασφαλιστεί κατάλληλη εκπαίδευση για τους δικαστές και τους εισαγγελείς, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους δήμους και άλλους αρμόδιους οργανισμούς, και να δημιουργηθούν σε όλους τους μεγάλους δήμους κέντρα περίθαλψης των γυναικών που κινδυνεύουν από βίαιη συμπεριφορά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- Να προωθηθεί περαιτέρω ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία, περιλαμβανομένης και της εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και στην πολιτική και κοινωνική ζωή, και να στηριχθεί η ανάπτυξη των γυναικείων οργανώσεων για την εκπλήρωση των στόχων αυτών.
Δικαιώματα του παιδιού
- Να προαχθεί η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού σύμφωνα με τα ενωσιακά και τα διεθνή πρότυπα.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παιδιών του δρόμου.
Δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων
- Να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και τις σχετικές συμβάσεις ΔΟΕ, ειδικότερα όσον αφορά το δικαίωμα του οργανώνεσθαι, το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
- Να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος και να ενθαρρυνθεί η συνεργασία με εταίρους της ΕΕ.
Δικαιώματα των μειονοτήτων, πολιτισμικά δικαιώματα και προστασία των μειονοτήτων
- Να εξασφαλιστεί η πολιτισμική πολυμορφία και να προωθηθεί ο σεβασμός και η προστασία των μειονοτήτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές που ορίζονται στη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών.
- Να διασφαλιστεί η νομική προστασία των μειονοτήτων, ειδικότερα όσον αφορά την τήρηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 1 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Να εξασφαλιστεί ουσιαστική πρόσβαση στις ραδιοφωνικές/τηλεοπτικές εκπομπές σε γλώσσες άλλες από την τουρκική. Να αρθούν τα εναπομένοντα εμπόδια, ειδικότερα όσον αφορά τους τοπικούς και περιφερειακούς ιδιωτικούς σταθμούς.
- Να εγκριθούν μέτρα για να στηριχθεί η διδασκαλία γλωσσών άλλων από την τουρκική.
Κατάσταση στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Να καταργηθεί το σύστημα φρούρησης των χωριών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Να εκκαθαριστεί η περιοχή από τις νάρκες εδάφους.
- Να χαραχθεί συνολική προσέγγιση για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, και ιδίως για τη βελτίωση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Τουρκία, με στόχο την αύξηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων για όλους τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι κουρδικής καταγωγής.
- Να θεσπιστούν μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αρχικές εστίες τους των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις συστάσεις του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τους εκτοπισθέντες.
- Να εξασφαλιστεί δίκαιη και ταχεία αποζημίωση για όσους υπέστησαν απώλειες και καταστροφές λόγω της κατάστασης ασφαλείας στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.
Περιφερειακά θέματα και διεθνείς υποχρεώσεις
Κύπρος
- Να εξασφαλισθεί συνεχής στήριξη των προσπαθειών για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία καλύτερου κλίματος για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
- Να εφαρμοστεί πλήρως το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας στην προσχώρηση των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος [1].
- Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας [1], το ταχύτερο δυνατόν.
Ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που απορρέει από τον χάρτη των ΗΕ, περιλαμβανομένης, εφόσον χρειαστεί, και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.
- Να δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα επιδιώκει καλές σχέσεις γειτονίας· να αντιμετωπίσει κάθε αιτία τριβής με τους γείτονες· και να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης συνοριακών διαφορών.
Υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης, περιλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης.
- Να άρει τους περιορισμούς στο εμπόριο βοείου κρέατος, ζώντων βοοειδών και παράγωγων προϊόντων.
Οικονομικά κριτήρια
- Να διασφαλισθεί η εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, και ιδίως ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών.
- Να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ιδίως η εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα των κανονισμών για την προληπτική εποπτεία και τη διαφάνεια, και η παρακολούθησή τους.
- Να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών της αγοράς.
- Να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών, ιδίως των κρατικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό παράγοντα.
- Να συνεχιστεί η ελευθέρωση της αγοράς και η μεταρρύθμιση των τιμών, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον καπνό και τη ζάχαρη.
- Να συνεχιστεί ο οικονομικός διάλογος με την ΕΕ, κυρίως στο πλαίσιο των προενταξιακών διαδικασιών δημοσιονομικής εποπτείας, με έμφαση στα μέτρα που ενδείκνυνται για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας, και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Να υλοποιηθούν τα μέτρα προς αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπίσημης οικονομίας.
- Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επαγγελματική κατάρτιση, ειδικότερα των νέων.
- Να αντιμετωπισθούν οι ανισορροπίες της αγοράς εργασίας.
- Να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, και ιδίως η λειτουργία των εμπορικών δικαστηρίων. Προς τον σκοπό αυτό, να βελτιωθεί η λειτουργία της εμπορικής δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και κατάλληλη χρήση του συστήματος της πραγματογνωμοσύνης.
- Να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα.
- Να διασφαλισθεί η βελτίωση του γενικού επιπέδου εκπαίδευσης και υγείας, με ιδιαίτερη προσοχή στη νέα γενιά και στις μειονεκτούσες περιφέρειες.
- Να διευκολυνθεί και να προωθηθεί η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων του μέλους
Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων
- Να ολοκληρωθεί η άρση των τεχνικών και διοικητικών εμποδίων στο εμπόριο. Να εξασφαλιστούν ο αποτελεσματικός εσωτερικός έλεγχος της αγοράς και η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.
- Να ολοκληρωθεί ο εντοπισμός και η κατάργηση των μέτρων που αντίκεινται στα άρθρα 28 έως 30 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ειδικότερα, να καταργηθούν όλες οι παράνομες μη αυτοματοποιημένες άδειες εισαγωγής και να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε μη εναρμονισμένους τομείς.
- Να αρθούν οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων λόγω διακριτικής μεταχείρισης των μεταφορέων κρατών μελών, βάσει της ιθαγένειάς τους ή προηγούμενων ελλιμενισμών.
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της πιστοποίησης και της διαπίστωσης της συμμόρφωσης και σήμανσης ΕΚ σύμφωνα με τις οδηγίες της νέας και συνολικής προσέγγισης· να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί επιτήρησης της αγοράς και διαπίστωσης της συμμόρφωσης μέσω εξοπλισμού και κατάρτισης, και να δημιουργηθεί συμβατή διοικητική υποδομή.
- Να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική νομοθετική υποδομή στον τομέα της μετρολογίας και να διευκολυνθεί η ευρύτερη εφαρμογή της επιστημονικής και βιομηχανικής μετρολογίας.
Δικαίωμα εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών
- Να καθοριστεί μέθοδος και να σχεδιαστεί οδικός χάρτης για την εξέταση της εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά τα ενδεχόμενα εμπόδια στην εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα εγκατάστασης και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών.
- Να χαραχθεί και να αρχίσει η εφαρμογή οδικού χάρτη για την εναρμόνιση με το κεκτημένο σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας της αναγκαίας διοικητικής ικανότητας.
- Να σχεδιαστεί οδικός χάρτης για την εφαρμογή του κεκτημένου σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων
- Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που επηρεάζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις από την ΕΕ σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
Δημόσιες συμβάσεις
- Να επιταχυνθεί η εναρμόνιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων με το κεκτημένο, ειδικότερα όσον αφορά τις παραχωρήσεις στον τομέα των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε σχέση με τις διαδικασίες αναθεώρησης.
- Να αυξηθεί η ικανότητα της αρχής δημοσίων συμβάσεων να εφαρμόζει τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας
- Να βελτιωθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, με την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και του συντονισμού, περιλαμβανομένων και των οργάνων επιβολής του νόμου και της δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα, να αντιμετωπιστούν η παραποίηση των εμπορικών σημάτων, ειδικά όσον αφορά τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα είδη πολυτελείας, καθώς και η πειρατεία, κυρίως στα βιβλία και άλλα μέσα ενημέρωσης.
- Να συμφωνηθεί με την ΕΕ μία αμοιβαία αποδεκτή λύση όσον αφορά τις εκκρεμούσες αιτήσεις για προϊόντα κοινόχρηστης ονομασίας στον φαρμακευτικό τομέα.
Ανταγωνισμός
- Να γίνει εναρμόνιση με το κεκτημένο περί κρατικών ενισχύσεων, περιλαμβανομένων και των ευαίσθητων τομέων όπως η χαλυβουργία, να συσταθεί εθνική αρχή παρακολούθησης των κρατικών ενισχύσεων και να εξασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων.
- Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα του ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων.
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με το παράγωγο δίκαιο σχετικά με την καταπολέμηση των μονοπωλίων.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
- Να εγκριθούν τα αναγκαία μέτρα εφαρμογής στο πλαίσιο της νέας τραπεζικής νομοθεσίας. Να εξασφαλιστεί συνεχής πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του οδικού χάρτη για το νέο πλαίσιο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επενδυτικές εταιρείες.
- Να ενισχυθούν τα εποπτικά πρότυπα και τα πρότυπα προληπτικής εποπτείας στον χρηματοοικονομικό τομέα εκτός τραπεζών, περιλαμβανομένου και του εξορθολογισμού των εποπτικών δομών όπου χρειάζεται.
Κοινωνία της πληροφορίας και μέσα ενημέρωσης
- Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις τιμές και τη χορήγηση αδειών.
- Να εγκριθεί και να εφαρμοστεί εναρμονισμένη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιδίως όσον αφορά τη νομοθεσία για τα τιμολόγια και τις άδειες, τις μισθωμένες γραμμές, την πρόσβαση και τη διασύνδεση, την (προ)επιλογή του παρόχου και τη δυνατότητα μεταφοράς του αριθμού. Να ενισχυθεί η ικανότητα και η ανεξαρτησία των ραδιοτηλεοπτικών ρυθμιστικών αρχών.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση της νομοθεσίας στους τομείς της πολιτικής στον οπτικοακουστικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την οδηγία "τηλεόραση χωρίς σύνορα".
Γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου
- Να εγκριθούν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα και να συσταθούν οι κατάλληλες διοικητικές δομές για τη λειτουργία των μέσων της ΕΕ που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ασφάλεια τροφίμων, κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική
- Να γίνει περαιτέρω εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και να αναληφθεί δράση με σκοπό την αναγνώριση των αιγοπροβάτων και την καταγραφή των κινήσεών τους.
- Να θεσπιστεί στρατηγική για την εξάλειψη των κυριότερων ασθενειών των ζώων.
- Να προετοιμαστεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων ώστε να ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και δημόσιας υγείας της ΕΕ.
- Να εφαρμοστούν προγράμματα ελέγχου των καταλοίπων και ζωονόσων.
Αλιεία
- Να γίνει εναρμόνιση με το κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, τον έλεγχο, την εμπορία και τη διαρθρωτική προσαρμογή του τομέα της αλιείας. Να ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα.
Μεταφορές
- Να αρθούν όλοι οι ισχύοντες περιορισμοί για τα σκάφη υπό κυπριακή σημαία και τα σκάφη που εξυπηρετούν το κυπριακό εμπόριο, και όλες οι διατάξεις αεροπορικών συμφωνιών που εισάγουν διακριτική μεταχείριση των μεταφορέων κρατών μελών βάσει της ιθαγένειάς τους.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο του τομέα των μεταφορών, σε όλους τους τομείς μεταφοράς.
- Να ενισχυθεί η διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας, ειδικότερα οι υπηρεσίες ελέγχου του κράτους της σημαίας, και να βελτιωθεί επειγόντως το επίπεδο ασφάλειας του τουρκικού εμπορικού στόλου, προκειμένου να διαγραφεί από τα κράτη της σημαίας που περιλαμβάνονται στον μαύρο πίνακα του μνημονίου συνεννόησης των Παρισίων.
- Να θεσπιστεί πρόγραμμα για την προσαρμογή του τουρκικού στόλου οδικών οχημάτων στους κανόνες της ΕΕ.
Ενέργεια
- Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αποτελεσματική λειτουργία της ρυθμιστικής αρχής στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.
- Να διασφαλιστεί η εδραίωση ανταγωνιστικής εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
- Να στηριχθεί η δημιουργία μιας σταδιακά ολοκληρωμένης περιφερειακής ενεργειακής αγοράς ως τμήματος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Να αρθούν οι περιορισμοί για το διασυνοριακό εμπόριο και την πρόσβαση τρίτου μέρους.
- Να αναπτυχθεί μια ενεργειακή στρατηγική με σκοπό τη διευκόλυνση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το κεκτημένο.
- Να αρχίσει η εναρμόνιση με το κεκτημένο για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτυχθεί διοικητική ικανότητα στους τομείς αυτούς.
Φορολογία
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, ιδίως όσον αφορά τους εφαρμοζόμενους συντελεστές, την έκταση των απαλλασσόμενων συναλλαγών, το φορολογικό καθεστώς και την κατάργηση των φορολογικών μέτρων που μπορεί να οδηγήσουν σε διακριτική μεταχείριση.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο στον τομέα της άμεσης φορολόγησης, περιλαμβανομένων και των διατάξεων για την ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η τήρηση των μέτρων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
- Να υπάρξει δέσμευση έναντι των αρχών του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και εξασφάλιση του ότι η μελλοντική νομοθεσία συμμορφούται προς τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
- Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης με σκοπό την αυξημένη συμμόρφωση του φορολογουμένου και τη βελτίωση της είσπραξης άμεσων φόρων, καθώς και εσόδων ΦΠΑ και τελωνειακών εσόδων, και άλλων έμμεσων φόρων. Να συσταθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί καταπολέμησης της απάτης.
- Να ξεκινήσουν προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων ΤΠ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
Στατιστικές
- Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης και εφαρμογής νέας στατιστικής νομοθεσίας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Να διασφαλιστεί επαρκής κατάρτιση του προσωπικού και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας.
- Να ενισχυθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη των στατιστικών, ιδίως σε τομείς προτεραιότητας, όπως δημογραφικές στατιστικές και στατιστικές για το εργατικό δυναμικό, περιφερειακές στατιστικές, επιχειρηματικές στατιστικές (συμπεριλαμβανομένου του μητρώου επιχειρήσεων), και στατιστικές της γεωργίας.
- Να εγκριθούν οι εκκρεμούσες κατατάξεις, και να εισαχθούν οι σχετικές στατιστικές μονάδες στο μητρώο επιχειρήσεων.
- Να βελτιωθεί η μέθοδος εθνικών λογαριασμών σύμφωνα με το ESA 95.
Κοινωνική πολιτική και απασχόληση
- Να αναπτυχθεί ετήσιο σχέδιο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, με βάση ρεαλιστικές εκτιμήσεις του κόστους εναρμόνισης και των διαθέσιμων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.
- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο, με την κατάργηση, μεταξύ άλλων, των περιοριστικών διατάξεων για τις δραστηριότητες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
- Να στηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι για τη δημιουργία ικανοτήτων, ιδίως ενόψει της μελλοντικής συμμετοχής τους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πολιτικής για την απασχόληση και της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως μέσω αυτόνομου κοινωνικού διαλόγου.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.
- Να ενισχυθεί η ικανότητα όλων των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του κεκτημένου στον εν λόγω τομέα.
Πολιτική επιχειρήσεων και βιομηχανική πολιτική
- Να υιοθετήσει το εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της χαλυβουργίας, το οποίο αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου και η τήρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.
- Να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί στρατηγική για την προώθηση των ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης των διαφορών.
Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός των διαρθρωτικών μέσων
- Να συνεχιστεί η ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, με σκοπό τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
- Να χαραχθεί το αναγκαίο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για την απορρόφηση των προενταξιακών κονδυλίων της ΕΕ.
Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
- Να συνεχιστεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση όλων των θεσμικών οργάνων επιβολής του νόμου και να εναρμονιστεί το καθεστώς τους και η λειτουργία τους με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μέσω και της ανάπτυξης διοργανικής συνεργασίας. Να εγκριθεί κώδικας δεοντολογίας για την αστυνομία. Να καθιερωθεί ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σύστημα καταγγελιών ώστε να εξασφαλιστεί υψηλότερου βαθμού λογοδοσία εκ μέρους της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Να αναπτυχθεί η χρήση σύγχρονων τεχνικών ερευνών και στρατηγικών πρόληψης του εγκλήματος. Να ληφθούν μέτρα για την επιμόρφωση και την ανάπτυξη της ικανότητας της δικαστικής αστυνομίας.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να συναφθεί επειγόντως με την ΕΕ συμφωνία επανεισδοχής.
- Να εγκριθεί και να αρχίσει η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των συνόρων, ειδικότερα με τη λήψη μέτρων δημιουργίας μιας επαγγελματικής μη στρατιωτικής μεθοριακής φρουράς και με την εκκαθάριση των συνόρων από τις νάρκες.
- Να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί εθνική στρατηγική για το οργανωμένο έγκλημα. Να ενισχυθεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, της διακίνησης προσώπων, της απάτης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.
- Να αναπτυχθεί και να αρχίσει η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης της ΕΕ σ’ αυτόν τον τομέα.
- Να θεσπιστεί νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με το κεκτημένο και να συσταθεί ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή.
- Να συσταθεί υπηρεσία με αρμοδιότητες στον τομέα της προστασίας του ευρώ από την παραχάραξη.
Επιστήμη και έρευνα
- Να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της έρευνας.
Εκπαίδευση και πολιτισμός
- Να διευκολυνθεί η λειτουργία του εθνικού γραφείου για την παγίωση της συμμετοχής στα προγράμματα Socrates, Leonardo da Vinci και Youth. Να προωθηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Culture 2000.
Περιβάλλον
- Να εγκριθεί αναθεωρημένο πρόγραμμα μεταφοράς και εφαρμογής του κεκτημένου. Να εκπονηθεί σχέδιο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
- Να συνεχιστεί η μεταφορά και εφαρμογή του κεκτημένου όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις, τη νομοθεσία για την προστασία της φύσης, την ποιότητα των υδάτων, την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη διαχείριση των αποβλήτων. Να εφαρμοστεί και να τηρείται η τροποποιημένη οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Να συνεχιστεί η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων σε άλλες τομεακές πολιτικές.
- Να εκπονηθεί σχέδιο για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, την εφαρμογή και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
- Να συνεχιστεί η ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα των υδάτων, σε εναρμόνιση με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες έχει προσχωρήσει η ΕΚ.
Προστασία των καταναλωτών και της υγείας
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο.
- Να αναπτυχθούν περαιτέρω οι θεσμικές δομές για αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, ειδικότερα όσον αφορά την επιτήρηση της αγοράς.
- Να συνεχιστεί η δημιουργία συστημάτων δημοσιοποίησης των επικίνδυνων προϊόντων σε εθνικό επίπεδο και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο μέσω του TRAPEX ή άλλων σχετικών συστημάτων.
Τελωνειακή ένωση
- Να εγκριθεί νέος τελωνειακός κώδικας για την περαιτέρω εναρμόνιση της τελωνειακής νομοθεσίας με το σχετικό κεκτημένο, περιλαμβανομένων και των κανόνων καταγωγής.
- Να εναρμονιστεί η νομοθεσία για τις ελεύθερες ζώνες με το σχετικό κεκτημένο και να εφαρμοστεί, ειδικότερα όσον αφορά τους κανόνες για τους τελωνειακούς ελέγχους και τον λογιστικό έλεγχο των φόρων.
- Να συνεχιστεί η ενίσχυση της διοικητικής και λειτουργικής ικανότητας της τελωνειακής διοίκησης και να εναρμονιστούν οι εσωτερικές διαδικασίες με τους κανόνες της ΕΕ.
- Να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων ΤΠ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αρχής γενομένης από τους τομείς της διαμετακόμισης του δασμολογίου.
Εξωτερικές σχέσεις και εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με την κοινή εμπορική πολιτική της ΕΚ, μέσω της εναρμόνισης με τα προτιμησιακά καθεστώτα της ΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του νέου καθεστώτος ΕΚ-Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύναψης εκκρεμουσών συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με τρίτες χώρες.
- Να εναρμονιστούν σταδιακά οι πολιτικές έναντι τρίτων χωρών και οι θέσεις εντός των διεθνών οργανισμών με τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την προσχώρηση όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε σχετικούς οργανισμούς και διακανονισμούς, όπως ο διακανονισμός Wassenaar.
Δημοσιονομικός έλεγχος
- Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εφαρμογή του νόμου για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.
- Να θεσπιστεί νέα νομοθεσία για την αναθεώρηση του εξωτερικού ελέγχου σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς οργάνωσης ανώτατων οργάνων ελέγχου (INTOSAI) και σύμφωνα με τον νόμο για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ελεγκτικού συνεδρίου.
- Να καθιερωθούν αποτελεσματικές διαδικασίες εξέτασης των παρατυπιών και των περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν υποψίες για διάπραξη απάτης σχετικά με την προενταξιακή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποιητικής ανακοίνωσης των παρατυπιών στην Επιτροπή.
- Να ενισχυθεί το σύστημα εφαρμογής της διαχείρισης των κοινοτικών προενταξιακών κονδυλίων και να προσαρμοστεί στην εξέλιξη των προενταξιακών μέσων.
- Να δημιουργηθούν οι διοικητικές δομές που απαιτούνται για την αποτελεσματική και ισοδύναμη προστασία των κονδυλίων της ΕΕ και για τη συνεργασία με την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF).
3.2. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Οικονομικά κριτήρια
- Να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
- Να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα.
- Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας.
- Να διασφαλιστεί η βελτίωση του γενικού επιπέδου εκπαίδευσης και υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και στις μειονεκτούσες περιφέρειες.
Ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων του μέλους
Δικαίωμα εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών
- Να αρθούν οι περιορισμοί στο δικαίωμα εγκατάστασης και στην ελευθερία παροχής διασυνοριακών υπηρεσιών.
- Να ξεκινήσει η εναρμόνιση με το κεκτημένο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Να ξεκινήσει η ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και καθιέρωση εθνικής ρυθμιστικής αρχής.
- Να επιτευχθεί ουσιαστική εναρμόνιση με το κεκτημένο όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών τίτλων.
Δημόσιες συμβάσεις
- Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων δημόσιων συμβάσεων από τις συμβαλλόμενες αρχές και τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της ανάπτυξης και της χρησιμοποίησης λειτουργικών μέσων, της παροχής κατάρτισης και της ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας των συμβαλλόμενων αρχών και φορέων.
- Να προωθηθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά την εφαρμογή των διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις.
- Να προωθηθεί ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ώστε να αναπτυχθεί στην Τουρκία σύστημα δημοσίων συμβάσεων, περιλαμβανομένης και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για τις δημόσιες συμβάσεις.
Δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση και να εξασφαλιστεί η επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, με την ενίσχυση των δομών και μηχανισμών επιβολής της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων επιβολής και του δικαστικού συστήματος.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
- Να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακών απαιτήσεων, σύμφωνα με τον λεπτομερή οδικό χάρτη της ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής του τραπεζικού τομέα (BRSA).
- Να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα.
Εταιρικό δίκαιο
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο.
- Να θεσπιστεί γενικό πλαίσιο για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, με πλήρη χρήση των απαλλαγών που προβλέπονται στο κεκτημένο.
- Να ενισχυθούν οι απαιτήσεις δημοσιότητας. Ειδικότερα, να θεσπισθεί για τις επιχειρήσεις γενική υποχρέωση υποβολής νομίμως ελεγχόμενων οικονομικών καταστάσεων, σε ατομική και σε ενοποιημένη βάση, με σκοπό τη δημοσίευσή τους.
- Να ενισχυθεί η ικανότητα όλων των αρμοδίων αρχών να παρακολουθούν και να τηρούν τους κανόνες της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
Ανταγωνισμός
- Να εδραιωθεί η επιβολή της νομοθεσίας στον τομέα της καταπολέμησης των μονοπωλίων και των κρατικών ενισχύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις με ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα.
- Να συνεχιστεί η αναδιάρθρωση του χαλυβουργικού κλάδου στο πλαίσιο ενός συμφωνηθέντος ολοκληρωμένου τομεακού προγράμματος.
- Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των παραγόντων της αγοράς και των χορηγών βοήθειας έναντι των κανόνων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και των κρατικών ενισχύσεων.
Κοινωνία της πληροφορίας και μέσα ενημέρωσης
- Να ολοκληρωθεί η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του κεκτημένου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και να προετοιμαστεί η πλήρης ελευθέρωση των αγορών.
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση της νομοθεσίας στον οπτικοακουστικό τομέα και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της ανεξάρτητης ρυθμιστικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής.
Γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου
- Να συνεχιστούν οι εργασίες για τη σύσταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, ειδικότερα όσον αφορά το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων.
Ασφάλεια τροφίμων, κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική
- Να εναρμονιστεί η νομοθεσία στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
- Να δημιουργηθεί η αναγκαία διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή της νομοθεσίας στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
- Να καθιερωθεί σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
- Να εκσυγχρονισθούν οι εγκαταστάσεις μεταποίησης ειδών διατροφής ώστε να τηρούνται τα πρότυπα και η νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Να εκσυγχρονισθούν οι γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις.
- Να εφαρμοσθεί σύστημα ελέγχου της ασφάλειας τροφίμων.
- Να δημιουργηθεί σύστημα συλλογής των πτωμάτων και επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων.
- Να εφαρμοσθεί σχέδιο εξάλειψης των κυριότερων ασθενειών.
- Να εναρμονιστεί το σύστημα καταγραφής φυτικών ποικιλιών προς τις απαιτήσεις της ΕΕ.
- Να εναρμονιστούν περαιτέρω οι απαιτήσεις για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων με τις διατάξεις της ΕΕ.
Αλιεία
- Να ολοκληρωθεί η καθιέρωση των κατάλληλων διοικητικών δομών και η απόκτηση εξοπλισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή της κοινής πολιτικής αλιείας.
Πολιτική μεταφορών
- Να ολοκληρωθεί η νομοθετική και διοικητική εναρμόνιση σε όλα τα μέσα μεταφορών. Για τις οδικές μεταφορές, κύριοι στόχοι είναι η πρόσβαση στην αγορά, η οδική ασφάλεια, οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων, οι επιτόπιοι έλεγχοι της κυκλοφορίας καθώς και οι κοινωνικοί, φορολογικοί και τεχνικοί κανόνες. Οι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να εμπεριέχουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
- Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή και η επιβολή της νομοθεσίας για τις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές (ιδιαίτερα η αεροπορική ασφάλεια και η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας). Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα των αρμοδίων φορέων όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή της νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής αεροπορίας, των οδικών και των σιδηροδρομικών μεταφορών.
- Να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων και να ανοίξει η αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεκτημένου.
- Να εφαρμοστεί πρόγραμμα τεχνικής προσαρμογής του τουρκικού στόλου θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να συμμορφώνεται προς τους κοινοτικούς κανόνες.
Ενέργεια
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το κεκτημένο.
- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι διοικητικές και κανονιστικές δομές.
- Να γίνει αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας και να ανοίξει η ενεργειακή αγορά σύμφωνα με το κεκτημένο.
- Να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας. Κατά τη δημιουργία μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ειδικότερα, να ενισχύεται έγκαιρα η ικανότητα, η ανεξαρτησία και οι πόροι της ρυθμιστικής αρχής, πριν αρχίσει η έκδοση αδειών. Να εξασφαλισθεί η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA) σε πλήρη συμφωνία με την εν λόγω οδηγία.
Φορολογία
- Να προχωρήσουν ουσιαστικά οι εργασίες ολοκλήρωσης της εναρμόνισης με το φορολογικό κεκτημένο, όσον αφορά τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και την άμεση φορολογία, περιλαμβανομένου και του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
- Να συνεχισθεί η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένου και του τομέα ΤΠ, ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάπτυξης των αναγκαίων συστημάτων ΤΠ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
Οικονομική και νομισματική πολιτική
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με τις διατάξεις του κεκτημένου όσον αφορά την απαγόρευση της προνομιακής πρόσβασης των αρχών του δημόσιου τομέα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την απαγόρευση της άμεσης χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα.
Στατιστικές
- Να εναρμονιστεί το μητρώο των επιχειρήσεων με τους κανόνες της ΕΕ.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο των μακροοικονομικών στατιστικών, ιδίως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΑΕγχΠ, τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών καταναλωτή, τους βραχυπρόθεσμους δείκτες, το ισοζύγιο πληρωμών και τις στατιστικές για την εργασία.
- Να ενισχυθεί ο συντονιστικός ρόλος της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας προκειμένου να βελτιωθεί η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων που προέρχονται από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
- Να αυξηθεί η χρησιμοποίηση διοικητικών πηγών για τη συλλογή πληροφοριών.
- Να εναρμονισθούν πλήρως οι οικονομικές στατιστικές με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ολοκληρωμένων οικονομικών λογαριασμών (ΕΣΛ) 95.
Κοινωνική πολιτική και απασχόληση
- Να ολοκληρωθεί η μεταφορά του κεκτημένου και να ενισχυθούν οι σχετικές διοικητικές δομές και οι δομές επιβολής της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας.
- Να διασφαλιστεί η εφαρμογή και η επιβολή της κοινωνικής πολιτικής και του κεκτημένου στον τομέα της απασχόλησης.
- Να καταρτισθεί εθνική στρατηγική για την απασχόληση ενόψει της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση, κυρίως με την εκπόνηση και την εφαρμογή κοινής μελέτης για την πολιτική απασχόλησης, και να αναπτυχθεί η ικανότητα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών εξελίξεων.
- Να χαραχθεί εθνική στρατηγική για την κοινωνική ενσωμάτωση και να συγκεντρώνονται τα αναγκαία στοιχεία, σύμφωνα με την πρακτική της ΕΕ.
- Να ενισχυθεί περαιτέρω η κοινωνική προστασία, ιδίως με την εδραίωση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και συνταξιοδότησης, ώστε αυτό να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, και ταυτόχρονη ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Πολιτική επιχειρήσεων και βιομηχανική πολιτική
- Να συνεχιστεί η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ΜΜΕ, και η εναρμόνιση με τον ορισμό της ΜΜΕ που χρησιμοποιείται στην ΕΕ.
Διευρωπαϊκά δίκτυα
- Να υλοποιηθούν τα έργα προτεραιότητας που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αναγκών σε υποδομές μεταφορών και σε συνοχή με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
- Να προωθηθεί η υλοποίηση στην Τουρκία έργων που αναφέρονται ως έργα κοινού ενδιαφέροντος στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας.
Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός των διαρθρωτικών μέσων
- Να συνεχιστεί η βελτίωση τη διοικητικής ικανότητας για την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
- Να καθιερωθούν πολυετείς δημοσιονομικές διαδικασίες που θα προβλέπουν κριτήρια προτεραιότητας για τις δημόσιες επενδύσεις στις περιφέρειες.
Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
- Να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα το καθεστώς και η λειτουργία της χωροφυλακής.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο της νομοθεσίας και της πρακτικής για τις θεωρήσεις.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο στον τομέα του ασύλου, μέσω της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού της σύμβασης της Γενεύης· να ενισχυθεί το σύστημα υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων παροχής ασύλου και να αναπτυχθούν μέτρα κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων.
- Στον τομέα των ναρκωτικών, να συνεχιστεί η ενίσχυση του εθνικού σημείου επαφής.
- Να συνεχιστεί η ανάπτυξη της ικανότητας της τελωνειακής υπηρεσίας, και μέσω της σύναψης συμφωνιών τελωνειακής συνεργασίας και της εισαγωγής κινητών μονάδων επιτήρησης.
- Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του κεκτημένου μέσω της σύστασης ανεξάρτητης αρχής παρακολούθησης.
- Να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν το κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές για τη μετανάστευση ούτως ώστε να προλαμβάνεται η παράνομη μετανάστευση.
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο και με τις βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των συνόρων, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία για την πλήρη εναρμόνιση με το κεκτημένο της συμφωνίας Σένγκεν.
- Να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί το κεκτημένο στους τομείς της διαφθοράς, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές και αστικές υποθέσεις, του ποινικού δικαίου, της προστασίας του ευρώ και των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας.
Εκπαίδευση και πολιτισμός
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας, ιδίως στο πλαίσιο της σύμβασης της Unesco για την πολιτιστική πολυμορφία.
Περιβάλλον
- Να συνεχιστεί η εναρμόνιση με το κεκτημένο και να ενισχυθεί η θεσμική, διοικητική και εποπτική ικανότητα, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η συγκέντρωση στοιχείων.
- Να ενσωματωθούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των τομεακών πολιτικών.
- Να εξασφαλιστεί η πλήρης μεταφορά και η σταδιακή εφαρμογή και επιβολή της οδηγίας για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, όπως τροποποιήθηκε.
- Να εγκριθεί και να εφαρμοστεί εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων.
Τελωνειακή ένωση
- Να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση της τελωνειακής νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων, τις ελεύθερες ζώνες, τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, τις πρόδρομες ουσίες και τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης και τα πειρατικά εμπορεύματα.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των τελωνειακών ελέγχων και πράξεων και να διασφαλιστεί ότι όλες οι τελωνειακές υπηρεσίες είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία πληροφοριών.
- Να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για τη διασυνδεσιμότητα των συστημάτων ΤΠ με την ΕΕ.
Δημοσιονομικός έλεγχος
- Να ενισχυθεί η σημερινή ικανότητα διαχείρισης και ελέγχου όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των κοινοτικών προενταξιακών κονδυλίων στο πλαίσιο του συστήματος αποκεντρωμένης εφαρμογής (DIS).
- Να προετοιμασθούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των κοινοτικών προενταξιακών κονδυλίων με σκοπό τη διαπίστευσή τους στο πλαίσιο του διευρυμένου συστήματος αποκεντρωμένης εφαρμογής (EDIS).
- Να προετοιμασθεί ο σχεδιασμός μιας λειτουργικά ανεξάρτητης υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης.
- Να ενισχυθεί η ικανότητα των διοικητικών δομών που έχουν συσταθεί για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΚ
…………………………………………………………………………………………...

Use Worldlingo to translate this website