Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Σύνταγμα της Ελλάδος - Ευρωπαϊκό Κεκτημένo

Πολύς λόγος έγινε κατά το προηγούμενο έτος για θέματα όπως το ''βασικό μέτοχο’’, και τα επαγγελματικά δικαιώματα κάποιων εργαζομένων. Το παρακάτω απόσπασμα αναφέρει ρητά ποιές είναι οι περιπτώσεις όπου το Σύνταγμά μας υπερισχύει του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ελπίζω πως τα ενημερωτικά αποσπάσματα που σας παραθέτουμε να αποτελέσουν απαρχή μιας γενικευμένης αφύπνισης της Λαϊκής Κυριαρχίας!

Φιλικά,

Πάππας Δημήτριος
Απόσπασμα από το Ελληνικό Σύνταγμα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας μας.

MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA A΄ - Σύνταξη της Πολιτείας

'Αρθρο 28 - (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

** Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να προασπίζει το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ας μην ξεχνάμε:

Όταν ψηφίζουμε τους βουλευτές της χώρας μας, τους ψηφίζουμε με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο συνεπάγεται ότι κάθε υπογραφή, που η εκάστοτε κυβέρνηση βάζει, η οποία αντίκειται στις αρχές που διέπουν το Ελληνικό Σύνταγμα αυτομάτως θεωρείται μεμπτό και οδηγεί στην έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα.

Το παρακάτω απόσπασμα του Συντάγματος αναφέρεται στον όρκο που δίνουν οι Βουλευτές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.


MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA Γ΄ - Bουλή

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

'Αρθρο 59 - (Όρκος)

1. Oι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Bουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

2. Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
3. Bουλευτές που ανακηρύσσονται όταν η Bουλή απουσιάζει δίνουν τον όρκο στο Tμήμα της που λειτουργεί.

Σύμφωνα με το παρακάτω απόσπασμα δεν απαιτείται άδεια για να διωχθεί βουλευτής για αυτόφορα κακουργήματα.


MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA Γ΄ - Bουλή

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

'Αρθρο 62 - (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)

1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.

H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.
H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής.
Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.


MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

TMHMA Δ΄ - Aκροτελεύτια διάταξη

'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Αθήνα,
18 Aπριλίου 2001

O ΠΡOΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΒOΥΛΗΣ
ΑΠOΣΤOΛOΣ XΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Use Worldlingo to translate this website