Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ενεργειακό - Το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21 αιώνα

Πολύς λόγος γίνεται για το ενεργειακό πρόβλημα και τις Ενναλακτικές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επιστίμη έχει διαθέσει ένα αρκετά σεβαστό κομάτι των προσπαθειών της , συνοδευόμενη βέβαια και από τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να ανακαλύψει νέες πηγές ενέργειας αλλά και να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν σε ήδη υπάρχουσες.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο οι Ενναλακτικές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι της ήδη καθίζουσας καπιταλιστικής βιομηχανίας ή να χρησιμοποιηθεί ''ενναλακτικά'' ως ενεργειακή πηγή ανακούφισης των χαμηλών στρωμάτων από την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία μας σήμερα;

Παραδειγματικά σας αναφέρω ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος προέβλεπε την δημιουργία μικρών, μεσσαίων και μεγάλων φοτοβολταϊκών μονάδων, κατά σειρά προτεραιότητας (από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες), οι οποίες θα πουλούσαν την παραγωγή τους στην Δ.Ε.Η. έναντι ενός μεγάλου αντιτίμου το οποίο η Δ.Ε.Η. θα το ανακτούσε μετακυλώντας το κόστος διαχέοντάς το στο σύνολο των καταναλωτών.

Δηλαδή με λίγα λόγια από την αύξηση των τιμολογίων της.

Σε προηγούμενη πρότασή μας είχαμε προτείνει την χρήση φοτοβολταϊκών μονάδων στα στέγαστρα των γηπέδων προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι ομάδες στις σύγχρονες απαιτήσεις όπως θέρμανση γηπέδων, πρωταθλήματα στίβου πριν τον κάθε αγώνα και σαφώς να είναι σε θέση να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να αναπτύξουμε την πρότασή μας διότι από ότι φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση (σεβόμενοι πάντα την ηγεσία και τις προσπάθειες του Υπ. Ανάπτυξης) δεν είναι σε θέση να αναπτύξη μία καθώς πρέπει πρόταση αλλά και η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου του Συν.).

Καταρχήν οφείλουμε να αναφερθούμε στην Ιδρυτική Πολιτική μας Διακύρηξη προκειμένου να καταστήσουμε σαφές στον Ελληνικό Λαό σε ποιά κατεύθυνση πρόκειτε να κινηθούμε σε περίπτωση που αποφασίσει να μας αναθέσει την διακυβέρνηση της χώρας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Όλοι οι Πολίτες έχουν το Δικαίωμα της Ενεργειακής Αυτάρκειας και Επάρκειας προκειμένου να είναι σε θέση να Αντιμετωπίσουν τις Σύγχρονες Συνθήκες που πηγάζουν από τις Κλιματικές Αλλαγές και την ραγδαία Αύξηση της Ενεργειακής Ζήτησης Διεθνός. Όταν ένας Πολίτης δεν δύναται να ανταπεξέλθει, οφείλουμε να Δημιουργήσουμε τις Απαραίτητες Συνθήκες ως προς την Αξιοπρεπή Ενεργειακή του Αυτάρκεια.

Προτείνουμε λοιπόν παραδειγματικά να αναπτύξουμε Ενναλακτικές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) Με συνχρηματοδότηση από την Νέα Κ.Α.Π. (στα πλαίσια του ειδικού αποθεματικού). Ανάπτυξη Φοτοβολταϊκών μονάδων σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο Αγροτικός Πληθυσμός με ενεργειακό κόστος.

2) Με συνχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος-Δήμας). Ανάπτυξη διαφόρων τύπων Ενναλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με τις Βιομηχανικές Περιοχές ή Επιμελητηρίων προκειμένου να καταστήσουμε Βιώσιμες τις επιχειρίσει που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και να λειτουργήσει ως αποθεματικό στις επικερδείς επιχειρίσεις προκειμένου να προβούν σε μισθολογικές αυξήσεις στο σύνολο των μισθωτών. Ταπαραπάνω μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν Περιβαλλοντικά.

3) Επίσης με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.. Ανάπτυξη Φοτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των Δημοσίων υπηρεσιών αλλά και των στεγών των πολυκατοικιών.

Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρήσης Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού.

Από ότι καταλαβαίνετε μέσα από την συγχρηματοδότηση τριών ταμείων μαζεύται ένα αρκετά σεβαστό ποσό το οποίο το οποίο μπορούμε να διαθέσουμε για


''Περιβαλλοντικές Δράσεις, Φιλικές προς τον Πολίτη καθιστώντας την χώρα μας μοντέλο Δημοκρατικής Ανάπτυξης.''

Φιλικά,

Πάππας Δημήτρης

Use Worldlingo to translate this website